Buurtcompost

IMG_3435Met behulp van wormen (vermicomposting) kan groente, fruit en tuinafval snel verwerkt worden, het trekt hierdoor geen ongedierte aan en is eerder beschikbaar als plantenvoeding. Doordat de compostering direct begint komt er geen geur vrij en met behulp van enzymen en bacteriën die de wormen zelf produceren ontstaat een hoge kwaliteit bodemverbeteraar.

Wormen afhaalpunten

Via Nudge kun je diverse particuliere wormenafhaalpunten vinden in Nederland waar je wormen kunt ophalen, vaak in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Je kunt je ook zelf aanmelden als je wormen beschikbaar hebt.

Wormen kopen

Bestel de compostwormen eenvoudig online of per telefoon bij Wormenkwekerij Wasse in Drenthe of bij de Gebroeders Mekelenkamp in Almkerk, je krijgt ze per post thuisbezorgd.

Wormen voeren

Pilot Frans Halsstraat, Amsterdam

Sinds maart 2015 composteert een groepje buren (20 families) in de Frans Halsstraat (De Pijp) gezamenlijk hun groente, fruit en tuinafval met behulp van 4kg wormen. Er wordt elk half jaar geoogst en de geproduceerde compost gaat terug naar de bewoners die het gebruiken in hun geveltuinen, achtertuintjes, boomkranstuinen en bloembakken. Doordat de buren zelf de gebruikers van de bodemverbeteraar zijn, wordt er heel zorgvuldig gevoerd. Het wordt voor hen een andere ervaring dan het wegwerpen van gft in de ouderwetse stinkende kliko. Het belangrijkste voordeel van wormencompostering is zodoende de verbetering van het scheidingsgedrag. De interactie met de bakken veranderd van ‘weggooien’ van GFT in het ‘voeren’ van wormen met resten groente en fruit.