Buurtcompost
Maarten gevraagd, 8 maanden geleden

Vorig jaar ben ik in de tuin een wormenhotel gestart in De Pijp. Het gaat goed, echter zijn er veel vliegen als ik ‘m open. Ik heb ook af en toe naaktslakken. Ik heb er afgelopen jaar ook tuinafval in gedaan.

Weten jullie hoe ik de vliegen eruit krijg en wat ik moet doen om dit te voorkomen in de toekomst?

1 Antwoorden
Arie van Ziel Medewerkers beantwoord, 5 maanden geleden

Vliegen kunnen in sommige periodes van het jaar met zo veel zijn dat ze een plaag vormen. Gelukkig is het grotendeels te voorkomen. Een paar suggesties:

– Voeg voldoende ‘bruin’ materiaal toe aan het wormenhotel, dus klein tuinafval is heel goed. Beter nog is vochtig papier of karton, dat helpt ook snel tegen vliegen als ze er al zijn.

– Let op dat het materiaal in het wormenhotel niet té nat is. De vochtigheid van een uitgeknepen spons is goed. Als je een handje compost in je vuist stevig samenknijpt komen er dan net druppeltjes tussen je vingers uit, maar niet meer dan 1 druppel onderaan je hand.

– Dek het de biomassa in het wormenhotel eventueel af met een doek of een lap organisch isolatiemateriaal (vlas- of hennepvezel bijvoorbeeld). De vliegen kunnen zich dan niet voortplanten of nieuwe eitjes leggen in het materiaal.

– Bij de Eerste Amsterdamsche Wormenkwekerij verkopen we speciaal startmateriaal dat zorgt voor een goed en stabiel biologisch evenwicht. Door de aanwezigheid van de goede bacteriën en schimmels in grote getale kan dit ook helpen om problemen zoals vliegen te voorkomen. We gebruiken dat ook in de wormenhotels in de stad.

Nb. Naaktslakken zijn geen probleem, maar duiden juist op droge plekken in het wormenhotel, misschien is de samenstelling van het materiaal niet heel homogeen? Voorzichtig alles mengen kan helpen, maar is meestal niet nodig en verstoort ook deels het huidige biologisch evenwicht, dus doe dat alleen als ‘laatste redding’.

Je antwoord