Buurtcompost

IMG_2284De wormenhotels van o.a. het Compostgilde en Cocasa die afgelopen twee jaar zijn geplaatst in Amsterdam hebben op meerdere vlakken een positieve invloed op de gemeenschap: betere afvalscheiding, sociale cohesie in de buurt en bewustwording. Bovendien stinkt het niet, trekt het geen ongedierte aan en wordt er hoge kwaliteit compost geproduceerd.

 

 

 

IMG_9421Er zijn in Amsterdam reeds 14 buurtcompost locaties en in 2017 komen daar 25 nieuwe plekken bij.

In Den Haag en omgeving zijn reeds 19 buurtcompost locaties o.l.v. De Compostbakkers en daar komen in 2017 meer nieuwe plekken bij.

In Rotterdam wordt gewerkt aan een voorstel voor 3 of meer locaties i.s.m. Caroline de Vlaam, Ingrid Natuurlijk en Maartje Swart.

In Amersfoort zoekt de Stadswormerij nog naar een locatie, maar heeft alles in de startblokken om te beginnen.

We hopen dat er ook elders in Nederland vele buurtcompost plekken bij komen.

Heb je interesse om te starten met een initiatief of reeds een buurtcompost locatie die je wilt vermelden op deze site? info@buurtcompost.nl

 

Internationaal is er ook veel succes met lokaal composteren:

In New York brengen ruim 200.000 inwoners hun gft afval naar 74 ‘community compost’ locaties en verwerken jaarlijks ruim 1 miljoen kg tot vruchtbare aarde.

In Brussel zijn al meer dan 170 (!) buurtcompost plekken en worden jaarlijks vele opleidingen tot compostmeester verzorgd door vereniging Worms.